Най-малко посещавани страни, където има какво да се види

Най-малко посещавани страни, където има какво да се види

Има дестинации, които са слабо известни и не са предпочитани от туристите. Πpичинитe зa това са ca paзлични: тpaнcпopтнa нeдocтъпнocт, пoлитичecĸa нecигypнocт, вoeннитe ĸoнфлиĸти, природни аномалии и застрашеност от климатичните промени. 

Ако не обичате тълпите туристи и искате да отидете някъде, където вашите приятели не са ходили, може би трябва да се замислите за някоя от следните държави. Ето го нашия списък с част от най- малко посещаваните страни, в които има какво да се види! 

1. Екваториална Гвинея 

Посетители годишно: по-малко от 1000 

Малка островна държава на западния бряг на Африка, Екваториална Гвинея е бивша испанска колония. Би трябвало да е богата поради природните си ресурси, но в политически план държавата не е стабилна и страната страда от немислима бедност. Ако се разтърсите за повече информация ще разберете, че това е една от най-големите производители на петрол на планетата и една от най-корумпираните страни в света.

Защо да отидете:  Водопадите Илачи спират дъха. Остров Анобон и Остров Кориско също са страхотна идея за посещение, истински рай. 

2. Тувалу

Посетители годишно: 2000, от които по – малко от 300 са с цел туризъм

Малката нация на Тувалу се разпростира на девет острова с обща площ от само 26 квадратни километра. Тувалу е сред най-изолираните нации в света. Само главният остров Фунафути има летище. Оттам пътниците продължават с пътнически ферибот.

 Освободени от тълпите, които изпълват плажовете в популярни дестинации като Фиджи, тези острови не са туристическа атракция. Въпреки уникалната природа, която предлага, туризъм на островите почти няма. Защо ли? Тази тихоокеанска държава е поставена пред голям проблем– климатичните проблеми.  Тъжната истина за Тувалу е, че след няколко десетилетия страната може вече да не съществува.

Климатичните промени и топенето на ледовете повишават нивото на океана, което всяка година отнема част от земята на островите. Черната статистика е, че от 1971г. до 2014г. малко под 75% от земята на Тувалу е била погълната от океана.  

Защо да отидете: Разходете се по плажовете с пудра захар, застрашени от повишаването на морското равнище. Островите разполагат с няколко уникални лагуни, плажове и коралови рифове, които спират дъха. 

Във видеото на травъл блогъра Томас Браг, който през 2016г. посещава Тувалу, заснема клип за престоя си в страната, който е гледан от над 14 милиона души:

3. Кирибати 

Посетители годишно: 4000 

Република Кирибати, е островна държава в Тихия океан. Столицата ѝ е Южна Тарауа. Обхваща 14 атола и 18 острова. Всъщност това е единствената държава в света, която е разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо. Въпреки това площта й е само 812,4 km2. Въпреки че е райски остров, бедността е широко разпространена и тя се бори да има какъвто и да е вътрешен пазар. И тя, като Тувалу е застрашена при евентуално повишаване нивото на морското равнище заради климатичните промени. 

Защо да отидете: Островите са грандиозни. Това е страхотно място за плажуване! Ако сте избрали Кирибати за свое пътешествие, може да релаксирате с пресен кокосов сок в някоя къщичка в северна Тарава до водните лагуни.  Чудесна идея е да посетите Коледния остров, където може да ловите риба или да се наслаждавате на страхотното разнообразие на птици.

4. Монсерат

Посетители годишно: 8000

Монсерат е едно от най- свещените места в област Каталуния. Наричат я „вълшебната планина“. От върха на планината Сант Жерони се разкрива уникална гледка към цяла Каталуния. Кадифено зелени хълмове се притискат към ръба на вулкана Суфриер Хилс на Монсерат, чиято запалителна сила е оформила пейзажа на този карибски остров.

Голяма част от Монсерат беше засенчена от вулканични изригвания през 90-те години на миналия век, когато столицата Плимут беше погребана под дълбок слой пепел и вулканичен камък. Сега посетителите идват със самолет или ферибот от близкия остров Антигуа, за да видят последствията от яростната сила на вулкана.

Обиколките на Плимут разкриват църква от 17-ти век, посивяла от пепел, и руините на някогашен грандиозен хотел.

Защо да отидете: Вижте съвременния Помпей, след това се отпуснете на нови плажове, създадени от разпадащ се вулканичен камък. Преживяването наистна е вълнуващо!

5. Туркменистан

Посетители годишно:  по-малко от 9000 

Обширни количества нефт и газ са доставени и изразходвани от техния диктатор, бивш лидер Ниязов и настоящ Бердимухамедов, и това създаде странна държава. Футуристични сгради в Ашхабад, столицата, огромни статуи, посветени на него, но жителите на страната в бедност.

Защо да отидете: Туркменистан е бивша спирка на стария Път на коприната, което означава, че е пропита с история. Двете основни атракции за туристите несъмнено са сградите  в Ашхабад и пламтящият кратер Дарваза.

6. Мали 

Посетители годишно:  14 000 

Мали е бивша френска колония, огромна страна без излаз на море, съставена предимно от пустинята Сахара. Той е дом на някои от най-известните забележителности на Африка, включително Тимбукту, но рядко те са отворени за туризъм поради заплахите от тероризъм, които се разпространяват в страната.Страната е твърдо религиозна и се бори с развитието си още от независимостта си.

Защо да отидете: Това е най-бързо развиващият се град в Африка, Бамако. Заедно с Джене и Тимбукту. Може да разгледате различни древни обекти, дом на ескарпа Бандиагара, друг обект на световното наследство. Мали е една от най-завладяващите страни в света. Но преди да предприемете пътуване до там, обмислете и проучете всичко, защото наистина е трудно и опасно да се посети.

7. Ниуе

Ниуе е коралов остров в централната част на Тихия океан. Ниуе е най-малката по население самоуправляваща се страна в света. Поради малобройното си население и територия, Ниуе се е присъединила доброволно към Нова Зеландия.

Голяма част от територията на Ниуе е заета от защитена територия. Ако възнамерявате пътешествие до там непременно посетете гората Хувалу, която е защитена местност. 

Защо да отидете: От юли до октомври китове използват Ниуе като разсадник с топла вода, лежейки достатъчно близо до острова, за да бъдат забелязани от брега. Тук е мястото, където може да се присъединят към обучени водачи, за да плувате с китове, едно от малкото места на земята, където е възможно.

8. Мавритания 

Посетители годишно:  30 000 

Това е една от най-големите държави в Африка, но най –неизвестна. Мавритания е пустинна нация с ислямска вяра, наричат я Земя на Пустинята и Океана. Преди това е била френска колония, но арабският е майчин език. Граничи с Мароко на север, но е значително по-слабо развита от космополитното Мароко. 

Защо да отидете: Столицата Нуакшот е страхотна, като местните пазари и плажове са неповторими. Вторият град Нуадибу и неговото огромно пристанище също има с какво да ви впечатлят. Заслужава си да посетите и Оуадане – град, който е основан през 12 век. Мавритания впечатлява и със своите огромни и безкрайни плажове, по които няма да видите тълпи с туристи. 

9. Коморски острови 

Посетители годишно:  36 000

Това е малък ислямски остров край източния бряг на Африка, между Мадагаскар и Танзания, Коморските острови имат население под 700 000 души и определено принадлежи към групата „никога дори не съм чувал за тази страна“! Бивша френска колония, хората говорят както арабски, така и френски като официални езици.

Защо да отидете: Колоезденето из острова е акцент, има страхотни дневни преходи, сред които е този до вулкана Картала-  най-известният от тях. Lac Sale, солената вода и плажовете на юг също заслужават да се видят. Морони, на остров Гранд Комор, столицата и главния остров ще ви изненада приятно, защото наподобява Мадагаскар, но туристическата инфраструктура почти не съществува.

© 2014 - 2022 Fresh Holiday - vacations, excursions, hotels, tickers, rent-a-car, tour agency Sofia, tour agency Varna